Southern Ambition Africa:


Intresserad av socialt arbete? Pluggar du till socionom/läkare/sjuksköterska/behandslingspedagog eller liknande? Vill du göra något viktigt och givande? Är du nyfiken på Sydafrika? Vill du bara komma bort från Sverige, göra något nytt?

Southern Ambition Africa erbjuder ett grymt och roligt sätt att se Kapstaden och samtidigt göra något viktigt. Välj på olika projekt inom olika områden. Hjälp oss att hjälpa!

Vårat viktigaste mål är att det inte ska vara alltför dyrt att komma ner och få den här erfarenheten och att de volontärer som kommer ner ska känna samhörighet och ha roligt och få känna på det "verkliga" Sydafrika. Southern Ambition Africa drivs av människor med stora hjärtan som gör det här för att de brinner för det, inte för att tjäna pengar. Det är VIKTIGT!

tisdag 3 juli 2012

Dina berättar:


Nu är det mycket som händer.. ansökningar bara trillar in om intresset att åka till Sydafrika och jobba på våra projekt. Himla kul måste jag säga. Det är många frågor som ska besvaras, så jag gör det lite enklare med att besvara frågorna här, så har ni som är intresserade av att åka lite mer kött på benen när ni mejlar mig eller Tania.
Svar på de vanligaste frågorna:
  • Flygbiljetten till Kapstaden brukar ligga på 7500 kr, men allt beror på när man bokar, men oftast ligger priset för en månad, från Arlanda på ca 7500 kr.
  • Angående vaccination så rekommenderar jag hepatit a & b, men frågar du sjukhusen kommer de vilja plocka på dig det ena med det andra. Vill man vara på den säkra sidan är TBC att rekommendera. Första gången tog jag TBC då jag gick på sjukhusets alla rekommendationer, vilket slutade med ett STORT hål i plånboken helt i onödan. Senaste gången jag var där tog jag ingenting, och det gick hur bra som helst.
  • För oss turister är mat och aktiviteter billigt. 1 rand är cirka 0,90  kr. Med 50 kr kommer du inte långt i matväg i Sverige, men med 50 rand i Sydafrika får du dig en härlig god lunch. Vill man åka till Sydafrika en månad, är en semesterkassa på 5000 kr mer än lagom. Men allt beror ju på vilken standard du vill ha. Du kan lätt spendera mindre än 5000 kr, och utan problem spendera mer. Naturen i Kapstaden är magisk, och den är gratis att upptäcka, nattklubbar och barer har oftast inget inträde, museum och gallerier är oftast gratis, om inte kostar det en liten slant. De som kan kosta är de typiska turist aktiviteterna såsom Robben Island (ca 300kr), Cape point (Om du åker med ett turistföretag, ca 400kr, men man kan ta sig ut dit själv gratis)
  • Som volontär kommer du bo i ett område som heter Rosebank i Kapstaden. Ett mycket fint, studentätt område med allt inom räckhåll. Security finns tillgänglig 24h, och tågstationen är mycket nära. Du kommer bo i ett stort hus, med eget rum, med delar kök, vardagsrum och toa med de andra volontärerna (om det finns andra volontärer då du åker, annars har du hela palatset för dig själv).
  • Väljer du att åka en månad, men väl på plats vill stanna längre är det inga problem att fixa, vi är flexibla.
  • Du behöver inget visum om du inte tänker stanna längre än 90 dagar.
  • Tania C Sincic kommer att flytta till Kapstaden i september för att jobba med Southern Ambition. Tania kommer att vara på de olika projekten och hjälpa er volontärer med det ni behöver hjälp med, guida er och tillsammans med resten av gänget ge er en upplevelse ni sent kommer glömma.
Kort information om våra projekt:
  • Vi har ett projekt i kåkstaden Langa, som ligger cirka 20 min med bil utanför Kapstaden ett projekt som heter La Cape som hjälper kvinnor att informera kvinnor och män om HIV, genom att ha olika workshops, knacka dörr i kåkstaden och dela ut kondomer, broscher och information om vad HIV är, hur man kan skydda sig, vart man kan vända sig för att få hjälp osv. De har även en kvinnogrupp där några kvinnor samlas en gång i veckan och diskuterar problematiken kring HIV och även försöker hitta lösningar på att stoppa spridningen. HIV är väldigt utspritt i Sydafrika, och det är väldigt tabulagt att prata om det, vilket leder till att människor går runt med HIV utan att kolla upp det eller säga det till sin partner då rädslan att bli stigmatiserad och utanför är väldigt stor.
  • Sen har vi två andra projekt i kåkstaden Langa, ett barnhem där man som volontär får jobba med barnen och hitta på olika aktiviteter och på bästa möjliga sätt få deras vardag att bli mindre besvärlig. Du får hålla i lekar, lektioner osv. Det är mycket upp till volontären hur mycket ansvar man vill ta. Det finns utrymme att göra hur mycket som helst på det här barnhemmet, du kan tex ha en egen liten barngrupp och prata om olika saker, eller låta barnen teckna deras känslor  och sedan prata om det osv. Det andra projektet är ett soppkök, där du tillsammans med Mama Younus lagar STORA mängder mat till de hemlösa i Langa. Då resurserna är små, räcker tyvärr inte alltid maten till, så man prioriterar att barnen först får mat, sen om de räcker får kvinnor och män också ta mat.
  • Vi har ett till projekt som heter young prisoners, och är ett projekt som jobbar med hemlösa barn och ungdomar som bor på gatan att motivera dem att lämna livet på gatan och flytta in till deras härbärge där de får hjälp att på olika sätt få ordning på sitt liv. Man går ut på gatan med John som är ansvarig för projektet och letar upp ungdomar, bjuder dom på lite mat och pratar om livet och försöker få dem att lämna livet på gatan. På härberget hjälper man ungdomarna som bor där med vardagliga sysslor, som att visa dem hur man kanske lagar mat, tvätta, hjälpa dem läsa, hitta på olika aktiviteter eller motivera dem att söka jobb, helt enkelt vara ett stöd för dem. De har ett projekt i Kapstaden, där härbärget ligger, sen har de ett barnhem i kåkstaden Phumlani som ligger en bit bort från Kapstaden. På barnhemmet handlar det om att finnas där för barnen och hjälpa personalen med de vardagliga sysslorna, såsom matning, aktivitet, studier osv.
Jag har varit på alla dessa projekt och alla är intressanta och givande. De får dig att verkligen fundera över hur orättvis världen är och det är rätt så tungt i början med alla känslor och tankar man får. Men jag vill poängtera att det är upp till volontären att göra det så bra som det går, det handlar mycket om att VÅGA ta för sig, och våga ta ansvar, visa att man är nyfiken och vill hjälpa och lära sig mer om deras situation.
Det är inte Sverige vi pratar om, så förvänta dig inte att varje dag kommer vara lik den andra, och att alla tider och scheman kommer att följas till punkt och pricka. Dessa projekt är skapta av människorna som bor i kåkstaderna, där de ibland, om de har tur får statliga bidrag, och annars hittar de på olika lösningar. Det är inte projekt som drivs av staten så, och därför kan det ibland kännas ostrukturerat, men de har kontroll, och vi vet att dessa människor som jobbar med dessa projekt är människor som genuint bryr sig om sina medmänniskor och ägnar sitt liv åt att försöka förändra situationen, trots att de själva egentligen inte har det så bra ställt.
Om ni har fler funderingar eller tankar är det bara att skicka iväg ett mejl, inga frågor är dumma! Mejla mig på: dina.shnino@southernambitionafrica.com 
  • På den här länken hittar ni vår prislista.
  • På den här länken hittar ni vår fanpage på FB där vi uppdaterar med lite smått och gott, där står även mycket annan information.
  • På den här länken hittar ni Tanias blogg där hon delar med sig utav sina Sydafrikanska minnen och hennes arbete med Southern Ambition och förberedelser för flytten till SA.
Kärlek mina läsare, kärlek!

Inga kommentarer: