Southern Ambition Africa:


Intresserad av socialt arbete? Pluggar du till socionom/läkare/sjuksköterska/behandslingspedagog eller liknande? Vill du göra något viktigt och givande? Är du nyfiken på Sydafrika? Vill du bara komma bort från Sverige, göra något nytt?

Southern Ambition Africa erbjuder ett grymt och roligt sätt att se Kapstaden och samtidigt göra något viktigt. Välj på olika projekt inom olika områden. Hjälp oss att hjälpa!

Vårat viktigaste mål är att det inte ska vara alltför dyrt att komma ner och få den här erfarenheten och att de volontärer som kommer ner ska känna samhörighet och ha roligt och få känna på det "verkliga" Sydafrika. Southern Ambition Africa drivs av människor med stora hjärtan som gör det här för att de brinner för det, inte för att tjäna pengar. Det är VIKTIGT!

torsdag 5 juli 2012

Här kommer mer info!


Information om vår verksamhet

Vår verksamhet Southern Ambition är verksam i Kapstaden, där vi erbjuder volontärer olika projekt. Southern Ambition är grundat av Moses Karmali, som är en ung kille som är bosatt i Kapstaden sedan många år tillbaka, men han kommer ursprungligen från Uganda. Idag drivs Southern Ambition av Moses och några kompisar till honom, samt Tania och Dina.

Tania kommer att flytta ner till Kapstaden i september för att jobba med verksamheten och hjälpa volontärerna som åker ner, vara en extra hand ungefär.

Det som skiljer vår verksamhet från många andra volontärverksamheter är att vi inte är ett stort företag som tjänar pengar på det här, utan syftet med verksamheten är helt enkelt att hjälpa folk som vill hjälpa folk i Kapstaden. Vi som jobbar med Southern Ambition Africa gör det pga. vår kärlek till Sydafrika och vårt brinnande intresse av att hjälpa människor som behöver hjälp. Vi har olika projekt som man kan välja mellan, och även tidsperioder, d.v.s. om du vill vara borta en månad eller längre är upp till dig att bestämma. Eftersom vi inte är ett stort företag, så är vi flexibla att anpassa oss efter volontärernas önskemål. Vi hjälper dig med allt det administrativa d.v.s. boende, hämtning och lämning från flygplats, guideturer, frukost, simkort till mobilen, och det finns alltid folk som är tillgängliga för att hjälpa dig, om det skulle behövas. 

Som vi nämnt tidigare kommer Tania som just nu är bosatt i Sverige och har en stor kärlek och kunskap om Sydafrika att flytta ner i september, vilket betyder att alla volontärer som åker kommer ha en svensk kontaktperson på plats dygnet runt för att ni ska få den bästa tiden i era liv.  Som sagt, syftet är inte att tjäna pengar och därför är priserna till skillnad från andra volontärverksamheter mycket låga.

Genom att åka via oss kan vi garantera dig ett minne för livet. Väl på plats kommer du mötas av en grupp människor som kommer att se till att din vistelse i Kapstaden kommer bli den bästa tiden i ditt liv. Under dagarna är du på ditt projekt och på kvällarna är det massa aktiviteter som Tania och resten av gruppen kommer att organisera tillsammans med er volontärer. Som volontär kommer du, om du inte vill hitta ett eget boende, att bli erbjuden att hyra ett rum i våra lägenheter som ligger i Rosebank, ett mycket fint och studenttätt område med mycket aktiviteter och rörelse, till ett väldigt bra pris. 

Information om oss som arbetar med Southern Ambtion Africa (Sweden) i Sverige.

Dina Shnino är 23 år, marknadsföringsansvarig för Southern Ambition, är utbildad socionom och bosatt i Umeå. Dina har varit i Sydafrika 2 ggr, och kom i kontakt med Moses för tre år sedan, då han berättade sin ide kring det som idag har utvecklats till Southern Ambition. Hennes uppgift blev och är att marknadsföra verksamheten i Sverige, men mest i Umeå, då hon är bosatt där. Under de senaste två åren har cirka 12 volontärer från Umeå Universitet åkt ner till Kapstaden via oss för att jobba på de olika projekten vi har. Men pga. studier så har marknadsföringen gått lite sisådär den senaste tiden. Men efter Dinas senaste vistelse i Kapstaden som var i feb 2012 och i och med Tanias flytt till Kapstaden satsar vi hårt på att marknadsföra verksamheten och få fler människor att upptäcka det vackra landet och hjälpa människor som behöver hjälp.

Tania Sincic är 27 år gammal, utbildad behandlingspedagog, uppvuxen I Mjölby, utanför Linköping, och har sedan 2008 varit i Sydafrika 4 ggr och jobbat som volontär. Tania är projektledare för verksamheten i Sverige, och kommer jobba i Kapstaden med Southern Ambition, och vara kontaktperson för volontärerna som kommer ner.

Dina och Tania träffades första gången i Kapstaden 2009. Efter Dinas socionomexamen 2012 ville hon åka till Sydafrika, men ville ha en reskamrat och eftersom det visade sig att Tania också ville åka då hon inte varit där på 2 år och kände att det var dags för en tur igen. så bestämde de sig efter lite mejlande på Facebook att de åker tillsammans.  Vid det laget kände inte Tania och Dina varandra, men insåg redan efter några dagar i Kapstaden att de inte bara skulle vara reskompisar, utan också förbli riktiga vänner. Deras kärlek för Sydafrika och brinnande intresse att hjälpa andra förde de samman, och idag jobbar de tillsammans på Southern Ambition Africa.

Våra projekt
Vi har ett projekt i kåkstaden Langa, som ligger cirka 20 min med bil från centrala Kapstaden, som heter La Cape. La cape hjälper kvinnor att informera kvinnor och män om HIV genom att ha olika workshops, knacka dörr i kåkstaden och dela ut kondomer, broscher och information om vad HIV är, hur man kan skydda sig, vart man kan vända sig för att få hjälp osv. De har även en kvinnogrupp där några kvinnor samlas en gång i veckan och diskuterar problematiken kring HIV och även försöker hitta lösningar på att stoppa spridningen. HIV är väldigt utspritt i Sydafrika, och det är väldigt tabulagt att prata om det, vilket leder till att människor går runt med HIV utan att kolla upp det eller säga det till sin partner då rädslan att bli stigmatiserad och utanför är väldigt stor.

Sen har vi två andra projekt i kåkstaden Langa, ett barnhem där man som volontär får jobba med barnen och hitta på olika aktiviteter och på bästa möjliga sätt få deras vardag att bli mindre besvärlig. Du får hålla i lekar, lektioner osv. Det är mycket upp till volontären hur mycket ansvar man vill ta. Det finns utrymme att göra hur mycket som helst på det här barnhemmet, du kan tex ha en egen liten barngrupp och prata om olika saker, eller låta barnen teckna deras känslor och sedan prata om det osv.

Det andra projektet är ett soppkök, där du tillsammans med Mama Younus lagar STORA mängder mat till de hemlösa i Langa. Då resurserna är små, räcker tyvärr inte alltid maten till, så man prioriterar att barnen först får mat, sen om de räcker får kvinnor och män också ta mat.

Vi har ett till projekt som heter Youth Solutions, och är ett projekt som jobbar med hemlösa barn och ungdomar som bor på gatan och att motivera dem att lämna livet på gatan och flytta in till deras härbärge där de får hjälp att på olika sätt få ordning på sitt liv. Man går ut på gatan med John som är ansvarig för projektet och letar upp ungdomar, bjuder dom på lite mat och pratar om livet och försöker få dem att lämna livet på gatan. John har jobbat med och runt dessa människor i över tio år och har en fantastisk kontakt med "kidsen". På härberget hjälper man ungdomarna som bor där med vardagliga sysslor, som att visa dem hur man lagar bra mat, tvättar, hjälper dem läsa, hittar på olika aktiviteter eller motivera dem att söka jobb, helt enkelt vara ett stöd för dem. Det brukar också finnas en hel del fysiskt arbete att hjälpa till med, som ombyggnader, reperationer m.m. Härbärget ligger i Kapstadens centrala delar. John har även ett projekt på ett dagis i kåkstaden Phumlani som ligger en bit i utkanten av Kapstaden. De ungdomar som bor på härgbärget och ännu inte hittat ett jobb brukar följa med till Kåkstaden och hjälpa till. På dagiset handlar det om att finnas där för barnen och hjälpa personalen med de vardagliga sysslorna, såsom matning, lek, söva barnen osv. Dagiset har skapats för att föräldrarna till dessa barn ska ha möjlighet att jobba och försörja sig, vilket inte är en självklarhet i Sydafrika. Därför är dagiset i stort behov av volontärer och ekonomiskt stöd. 

Både Dina och Tania har varit på alla dessa projekt och alla är intressanta och givande. De får dig att verkligen fundera över hur orättvis världen är och det är rätt så tungt i början med alla känslor och tankar man får. Men vi vill poängtera att det är upp till volontären att göra det så bra som det går, det handlar mycket om att VÅGA ta för sig, och våga ta ansvar, visa att man är nyfiken och vill hjälpa och lära sig mer om deras situation.
Det är inte Sverige vi pratar om, så förvänta dig inte att varje dag kommer vara lik den andra, och att alla tider och scheman kommer att följas till punkt och pricka. Dessa projekt är skapta av människorna som bor i kåkstaderna, där de ibland, om de har tur får statliga bidrag. Annars hittar de på olika lösningar, allt går om man vill! Det är inte projekt som drivs av staten och därför kan det ibland kännas ostrukturerat, men de har kontroll, och vi vet att dessa människor som jobbar med dessa projekt är människor som genuint bryr sig om sina medmänniskor och ägnar sitt liv åt att försöka förändra situationen, trots att de själva egentligen inte har det så bra ställt.

Allmän informationFlygresan till Kapstaden kostar cirka 7500 kr ToR men priserna ändras lite då och då, och de beror på när du bokar, men det brukar ligga vid ungefär den summan. Det är billigt med mat i Sydafrika, och vi bjuder på frukost, så det du ska räkna med är lunch och middag, och om du vill shoppa eller göra utflykter på andra håll. Det finns mycket billiga alternativ när det kommer till mat, och även mycket dyra, allt beror på vilken standard du vill ha. Om du bara vill äta något lätt för att bli mätt kommer du utan problem lätt under 100 rand,  dvs cirka 110 kr per dag (och ännu lägre om du väljer att laga mat hemma), och vill du lyxa till det kostar det självklart lite mer.

Säg att biljetten kostar 7500 kr, + 5500 kr för vårt paket (en månad) + 3000 kr om du vill bo i vår lägenhet, om du har cirka 5000 kr i fickpengar under en månad kommer du utan tvekan att klara dig och leva gott. Alltså ca 20 000 om du räknar lite ungefärligt. Det vackra med Sydafrika att det finns så mycket att göra där som inte kostar, de aktivitet som egentligen kostar lite mer är ju de här typiska turist aktiviteter såsom Robben Island (kostar cirka 300kr). Det är gratis att upptäcka den otroligt vackra naturen, även museum kostar i stort sett ingenting, nattklubbar är gratis, och gillar du att dricka vin och annan alkohol kommer du chockas av hur billigt det är.  


Du behöver inget visum om du inte stannar längre än 90 dagar. Ang vaccin så är det olika, vissa säger att man bör ta mot TBC (men den har iof de flesta svenskar födda efter 1980), men Dina har inte tagit den och det har gått bra hittills :) Däremot är Hepatit A och B att rekommendera (twinrix).

Jag hoppas du får en lite klarare bild av vår verksamhet Southern Ambition.

Vidare informationPå Tanias blogg, kan du läsa om hennes förberedelser inför flytten till Kapstaden och arbetet med Southern Ambition Africa (Sweden)
Vår prislista
Vår Facebook sida

Har du några mer frågor så fråga på.
Mejla oss på: dina.shnino@southernambitionafrica.com tania@southernambitionafrica.com

Inga kommentarer: